Video’s kleiner maken met HandBrake

Inleiding #

Logo handbrake

Videobestanden kunnen heel groot worden. In bepaalde situaties is dit niet wenselijk, aangezien je vaak tegen uploadlimieten en dergelijke botst. In deze post leer je op een eenvoudige manier hoe je videobestanden kleiner kunt maken.

Installatie #

Ga naar https://handbrake.fr/ en klik daar op de rode downloadknop. Je browser zal vervolgens het installatiebestand downloaden.

 

Open het installatiebestand en klik op ‘Ja’ indien je het venster hiernaast te zien krijgt. 

Klik vervolgens op de knoppen ‘Next’ en ‘Finish’ om het programma te installeren.  

De eerste keer dat je het programma opent, zal je een foutmelding krijgen. Dit is normaal en kun je eenvoudig oplossen door binnen de foutmelding op de knop ‘Ja’ te klikken. Je wordt dan doorverwezen naar de website van Microsoft waar je een aanvullend programma moet downloaden en installeren.

Kies zeker de juiste downloadoptie die je terugvindt onder de tekst ‘Run desktop apps’. Indien je toestel een Lenovo ThinkPad is, kies je de optie ‘Download x64’. Voor de (meeste) andere toestellen zal dit ook het geval zijn.

Installeer vervolgens het programma door de installatiestappen te volgen. Je krijgt op het einde van de installatie de tekst ‘Installation was succesful’ te zien, waarna je rechtsonder op de knop ‘Close’ kunt klikken.

HandBrake gebruiken #

Open HandBrake. Je zal vervolgens aan de linkerzijde de mogelijkheid krijgen om een bestand of map te openen. Wij kiezen in dit voorbeeld voor een enkel bestand.

Navigeer naar de locatie waar je videobestand staat. Selecteer dit vervolgens en klik onderaan op de knop ‘Openen’.

Je vindt nu heel wat technische informatie terug over je videobestand. Dit ziet er ingewikkeld uit, maar zelf moet je maar een paar zaken aanpassen. Hieronder vind je wat meer uitleg over de belangrijkste knoppen:

Start Encode: deze knop gebruik je nadat je een preset geselecteerd hebt bij ‘Preset’. Hierdoor zal je bestand omgevormd worden naar, in dit geval, een ‘kleiner’ videobestand.
Preset: hier kun je kiezen voor enkele standaardopties. In de meeste gevallen zul je gebruikmaken van de optie die standaard geselecteerd staat: ‘Fast 1080p30’.
Save As: hier kun je kiezen waar je nieuwe bestand opgeslagen zal worden.
  • Je selecteert een videobestand als je het programma opstart;
  • Je kiest de gewenste opslaglocatie van je aangepaste video (zie ‘Save As’);
  • Indien gewenst selecteer je een andere preset, in de meeste gevallen laat je dit staan op ‘Fast 1080p30’;
  • Je klikt op de knop ‘Start Encode’ (zie ‘Start Encode’);